Το κρασί είναι το πρώτο αλκοολούχο ποτό που δοκίμασε ο άνθρωπος. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο που ακόμη και οι γραφές το αναφέρουν στον 103 ψαλμό του προφήτη Δαυίδ, ως ΟΙΝΟΣ ΕΥΦΡΑΙΝΕΙ ΚΑΡΔΙΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥ του ίλαρύναι πρόσωπον έν ελαίω και άρτος καρδίαν ανθρώπου στηρίζει.( να το πούμε όλο) Αυτό είναι η θεία κοινωνία των χριστιανών, κατά εντολή του ίδιου του Χριστού και αποτελείται από κρασί και ψωμί.

Σύμφωνα με τους παλαιοντολόγους το κρασί έχει προϊστορία εκατομμυρίων ετών και πριν ακόμα από την εποχή των παγετώνων ευδοκιμούσαν αμπέλια στην πολική ζώνη, κυρίως στην Ισλανδία , στη βόρεια Ευρώπη και τη βορειοδυτική Ασία. Στην Ελλάδα χρονολογείται ότι δρόσισε τους ουρανίσκους των αρχαίων Ελλήνων γύρω στο 2500 π.Χ. Τόσο πολύ τους ικανοποίησε ώστε έγιναν αυθεντίες στην παραγωγή άριστων κρασιών και μεγάλοι έμποροι στη Μεσόγειο. Δεν άργησαν να ανακαλύψουν τις ευεργετικές του ιδιότητες τόσο σε γαστρονομικό επίπεδο όσο και σε ιατρικό. Όλα αυτά θα τα πούμε στη συνέχεια, δεν θέλω να σας κουράσω με ιστορικές αναδρομές. Θέλω να ταξιδέψουμε μαζί στην πρώτη εμπειρία που είχε ο καθένας μας, όταν για πρώτη φορά το κρασί άγγιξε τον ουρανίσκο του για λίγο ή πολύ, δεν έχει σημασία. Σημασία έχουν τα συναισθήματα που νιώσαμε στη γεύση του, στο άρωμά του, στην οξύτητα που μας παραξένεψε και στο αλκοόλ που κύλησε στις φλέβες μας.

Ο παππούς μου ο Θοδωρής, έπινε ένα κρασοπότηρο κάθε μέρα στο μεσημεριανό του και κάποια στιγμή είχα μπει στον πειρασμό να βρέξω τα χείλη μου για να ικανοποιήσω την παιδική μου περιέργεια. Φυσικά και δεν ήταν αρκετό. Σκέφτηκα να ικανοποιήσω αργότερα την εφηβική μου περιέργεια και στα 16 βίωσα για τα καλά όλες τις ιδιότητες του κρασιού, την γεύση, το άρωμα, την οξύτητα μα προπάντων τί μπορεί να προκαλέσει το αλκοόλ ! ΔΏΡΑ – ΚΡΑΣΊ = 0-1!  Συστηθήκαμε λοιπόν και μετά από μια νύχτα ανήσυχη και λίγο αμήχανη λόγω της κατάστασης μου, καταλήξαμε να γίνουμε πιστοί φίλοι. Φίλοι ναι, μη σας φαίνεται περίεργο. Βρισκόταν κοντά μου, μια στιγμή, θα γράψω σε ενεστώτα. Βρίσκεται κοντά μου κάθε φορά που θέλω να γιορτάσω, κάθε φορά που είμαι κουρασμένη και έχω ανάγκη να πιώ ένα ποτήρι να χαλαρώσω, όποτε έχω στενοχώρια, συμμετέχει στην παρέα και πάντα μας χαρίζει κέφι και ακόμα και αυτή τη στιγμή που γράφω αυτές τις λέξεις κάνουμε παρέα. Στην υγειά σας! Κάπως έτσι Βρίσκεται ανάμεσα μας σε κάθε περίσταση και έχουμε γιορτάσει μαζί του γάμους, επετείους, αλλά και στενοχώριες ή μοναξιές. Και είναι σημαντικό ότι το κρασί έχει ηλικία αλλά είναι καλό για όλες τις ηλικίες! Το λένε και οι γιατροί και πρώτος από όλους ο Ιπποκράτης.

Καταλαβαίνω πως υπάρχουν κάποιοι που δεν τους αρέσει το κρασί. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι τί δεν τους αρέσει! Αστειεύομαι βέβαια. Πραγματικά, αν κάποιος το ψάξει λίγο και δεν αρκεστεί στο, κρασί να είναι και ό,τι να είναι, θα ανακαλύψει πολλά αξιόλογα πράγματα για αυτό και ότι είναι ολόκληρη επιστήμη. Μαζί θα έχουμε αυτή την ευκαιρία, να γνωρίσουμε το κρασί παραπάνω από το μπουκάλι που πουλάει το σούπερ μάρκετ ή η κάβα της γειτονίας μας. Θα ταξιδέψουμε σε ελληνικούς αλλά και σε ξένους αμπελώνες και θα εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας γύρω από το κρασί και την ιστορία του. Θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την οινογευσία και τον τρόπο με τον οποίο κάποιος μπορεί να γίνει οινοχόος. Μείνετε συντονισμένοι και θα μοιραστούμε πολλές προτάσεις για κρασιά και τί να συνοδεύσουν για να μας χαρίσουν απόλαυση και ευδαιμονία.