Μπήκα στον πειρασμό να φτιάξω σπιτικά πεϊνιρλί. Το αποτέλεσμα ήταν θεαματικό όσο και λαχταριστά γευστικό. Αν σας αρέσει η φωτογραφία, σηκώστε τα μανίκια και μπείτε στην κουζίνα σας να δημιουργήσετε! Θα τα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.
Συνταγή για πεϊνιρλί
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ( εγώ έβαλα μισό για όλες τις χρήσεις και μισό για ζυμωτό δηλ.κίτρινο αλεύρι)
180γρ γάλα εβαπορέ αραιωμένο με χλιαρό νερό ( ένα μικρό κουτάκι)
1 κοφτό κ.γ αλάτι και 1 ζάχαρη
1 αυγό
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
2 κ.σ ελαιόλαδο
Εκτέλεση : αραιώνετε την μαγιά σε ένα ποτήρι με μέρος από το γάλα.Σε μια λεκάνη ρίχνετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με το χέρι.Προσθέστε όλα τα υλικά και στο τέλος την μαγιά.Σταδιακά ρίχνετε το αραιωμένο γάλα και ανακατεύετε τη ζύμη μέχρι να μην κολλάει στα χέρια σας.Ζυμώνετε πολύ καλά και όταν μαλακώσει η ζύμη την αφήνετε να ξεκουραστεί για μια ώρα σε ζεστό μέρος σκεπασμένη με μια πετσέτα.
Παίρνετε το ένα τρίτο της ζύμης και το ανοίγετε σε παραλληλόγραμμο σχήμα με πλούσιο πάχος,όχι λεπτό.Για την γέμιση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια υλικά σας αρέσουν!Εγώ έβαλα σάλτσα τομάτας κάτω,από πάνω τυρί τριμμένο ένταμ,ζαμπόν,τυρί τριμμένο ημίσκληρο και στο τέλος μπέικον.Αφου γεμίσετε πιάνετε τις δυο άκρες της ζύμης και τις στρίβετε σχηματίζοντας γόνδολα.Τελευταία πινελιά,δυο κυβάκια βούτυρο ή μαργαρίνη πριν τα βάλετε για ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά.
Tip: Μην τα βάλετε κατευθείαν στο ταψί αλλά πάνω σε αντικολλητική λαδόκολλα.
Καλή όρεξη!