Η βουκαμβίλια είναι ένα από τα αγαπημένα μου φυτά. Τα άνθη της και τα χρώματα τους είναι τόσο εντυπωσιακά που κερδίζουν τον θαυμασμό όλων και την επιθυμία να αποκτήσουν μια βουκαμβίλια στον κήπο τους. Πέρυσι φύτεψα και εγώ μια και θα περιμένω τρία χρόνια μέχρι να ανθίσει. Αξίζει την αναμονή! Εντυπωσιακά ψηλά αναρριχώμενη αλλά και σε πιο μικρό ύψος σε μορφή δέντρου ή θάμνου, δεν χάνει τίποτα από την ομορφιά και την επιβλητικότητα της. Μπορεί να φτάσει αρκετά μέτρα σε ύψος (εκτός εάν πρόκειται για κάποια χαμηλή ή νάνο ποικιλία). Θα μοιραστώ μαζί σας μερικές πληροφορίες για το φυτό και για να την θαυμάσετε, πολλές φωτογραφίες που τράβηξα από την ελληνική Ήπειρο, όπου ευδοκιμεί σε πολλά χρώματα και σχήματα. Σε κάθε αυλή, σε κάθε μάνδρα, σε ξενοδοχεία, σπίτια, πάρκα, παραθαλάσσια περιοχή ή σε βουνό, παντού βλέπεις βουκαμβίλιες σε υπέροχα χρώματα και σε όλες τις μορφές.

> Τα κλαδιά της έχουν μεγάλα και κοφτερά αγκάθια, γι’ αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν τη φυτεύουμε ή την κλαδεύουμε.

> Αγαπά ιδιαίτερα την ηλιοφάνεια, ενώ είναι  ευαίσθητη στο ψύχος και τον αέρα. Γι’ αυτό και πρέπει να την φυτεύουμε σε σημεία που τα ”βλέπει” γι’ αρκετές ώρες ο ήλιος και δεν τα χτυπάει ιδιαίτερα ο αέρας. Η τοποθέτησή της σε κάποιο σκιερό σημείο, ίσως είναι και η βασική αιτία μειωμένης ανθοφορίας της.

> Κλαδεύεται οποτεδήποτε θέλουμε προκειμένου -εκτός των άλλων- να της δώσουμε και την κατεύθυνση και το σχήμα που επιθυμούμε. Καλό είναι πάντως ν’ αποφεύγουμε το κλάδεμα σε ακραίες καιρικά περιόδους, όταν δηλαδή κάνει πολύ κρύο ή πολλή ζέστη.

> Χρειάζεται πότισμα αλλά χωρίς υπερβολές καθώς αυτό έχει επίπτωση στην ανθοφορία της (τις ίδιες επιπτώσεις έχει και η υπερβολική λίπανση). Γενικότερα, θα λέγαμε ότι είναι ένα φυτό ανθεκτικό στη ζέστη.

> Φυτεύεται τόσο στο χώμα όσο και σε γλάστρες (υπάρχουν και νάνο ποικιλίες που ενδείκνυνται για παρτέρια ή για το μπαλκόνι καθώς δεν ”ξεφεύγουν” σε ύψος).

Τέλος, η ανθοφορία της ξεκινά τις πρώτες ημέρες της άνοιξης και διαρκεί έως και τα πρώτα κρύα.

Αυτές είναι κάποιες απο τις φωτογραφίες που τράβηξα φέτος στην όμορφη ‘Ηπειρο.