Ένα βλέμμα είναι πολλές φορές αρκετό για να νιώσεις διαφορετικά συναισθήματα. Είναι ικανό να σε κάνει να νιώσεις συγκίνηση, χαρά ή ακόμα και να ερωτευτείς. Το έχουμε ακούσει σε πολλούς στίχους τραγουδιών να περιγράφουν δυνατές εικόνες για τα μάτια και το βλέμμα κάποιου. “Με τα μάτια μιλάμε εμείς και δεν ξέρει τί λέμε κανείς..”ΝΟΤΗΣ . Δικαίως θα πω. Τα μάτια στόμα δεν έχουν, αλλά μπορούν και μιλάνε. Λένε λέξεις μαγικές, σαγηνευτικές, ερωτικές, τρυφερές και άγριες αν πρέπει. Μπορείς να καταλάβεις αν αυτός που βρίσκεται απέναντι σου είναι θυμωμένος ή λυπημένος. Η χαρά πώς να κρυφτεί..

Όταν ένα ζευγάρι μπορεί να επικοινωνήσει μόνο με το να κοιτάζει ο ένας τον άλλο, λέμε πως είναι μοναδικό και πως η σχέση τους είναι ξεχωριστή.. Θυμάμαι στην εφηβεία παίζαμε αυτό το παιχνίδι σαν ζευγάρια και πραγματικά είχε πολύ ενδιαφέρον. Εξερευνούσαμε το ταίρι μας με το βλέμμα να διεισδύει βαθιά μέσα στα μάτια του άλλου και να προσπαθώντας να δεις την ψυχή του. Ήταν πολύ δυνατό το συναίσθημα και όσο δάκρυζαν τα μάτια τόσο μεγαλύτερη ήταν η διάρκεια και η προσπάθεια. Παίζαμε το παιχνίδι και λέγαμε: “πες μου τώρα τί σκέφτομαι”. Ήταν μεγάλη η απογοήτευση που αισθανόμασταν όταν δεν πετυχαίναμε το αυτονόητο αλλά και τόσο ξεχωριστό κατόρθωμα. Γιατί ναι, είναι κατόρθωμα να μπορείς να διαβάσεις τα μάτια κάποιου και να βρίσκεις την συναισθηματική του κατάσταση την κάθε στιγμή. Γιατί όταν τα μάτια μιλάνε, στην πραγματικότητα μιλάει η ψυχή. Και είναι σημαντικό να ακούγεται!

Η ψυχή είναι μια άβυσσος και μπορεί να χαθείς μέσα της και να ανακαλύψεις πράγματα και θάματα στο βυθό της. Πολλοί είναι εκείνοι που δεν τους αρέσει να βρίσκονται σε αυτή την θέση και θεωρούν τους εαυτούς τους ευάλωτους όταν κάποιος τους βάζει σε αυτή την διαδικασία. Απομακρύνουν το βλέμμα και θέλουν να αποφύγουν το βλέμμα του συνομιλητή τους. Ίσως να έχουν κάτι να κρύψουν ίσως και όχι, απλώς να ζουν μια στιγμή αμηχανίας. Πάντως όταν θέλουμε να δούμε αν κάποιος μας λέει την αλήθεια, το πρώτο πράγμα που του λέμε είναι,” κοίτα με στα μάτια και πες μου!” Πόσες είναι οι φορές που έχουμε πει σε κάποιον,” μη με κοιτάς έτσι!” Και πόσες είναι εκείνες οι φορές που έχουμε αποφύγει κάποιο βλέμμα. Από αμηχανία, από αφέλεια, για να αποφύγουμε άλλες καταστάσεις ή από διακριτικότητα. Έπειτα, είναι εκείνες οι στιγμές που έχουμε συναντήσει τον έρωτα με την πρώτη ματιά και χτυπά δυνατά η καρδούλα μας. Ποτέ δεν ξέρεις τί θα δεις στο βλέμμα κάποιου. Τα πάντα ή και το τίποτα! Υπάρχουν και οι πριπτώσεις με τα ανέκφραστα πρόσωπα και ψυχρά μάτια. Τα ανοιχτόχρωμα είναι συνήθως ψυχρότερα ενώ τα σκούρα πιο εκφραστικά.

Τις μέρες που διανύουμε είμαστε αναγκασμένοι και υποχρεωμένοι για λόγους κοινωνικής μέριμνας και ασφάλειας να φοράμε μάσκες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κρύβεται το πρόσωπο και να μένουν ακάλυπτα μόνο τα μάτια. Μπορείς να εκφραστείς μόνο με το βλέμμα αλλά για μένα αυτό είναι αρκετό. Και μπορεί να βοηθάει η μάσκα να κρυφτούν ατέλειες και χρόνια ακόμα, ηλικίες, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να κρύψει την ψυχή μας. Το μόνο που μας απομένει είναι να κοιτάμε βαθιά στα μάτια όποιον έχουμε απέναντί μας και να προσπαθούμε να δούμε στην πραγματικότητα αυτό τον άνθρωπο, όχι απλώς να τον κοιτάμε. Να εξερευνήσουμε το βλέμμα του,τα συναισθήματά του και έπειτα να μάθουμε δυο αληθινά πράγματα για εκείνον.

Επίσης θέλω να δώσω μια συμβουλή στις φίλες αναγνώστριες. Κορίτσια μου να κάνετε μακιγιάζ στα ματάκια σας. Μπορεί το κραγιόν να είναι εντελώς αχρείαστο αλλά τα μάτια μπορούμε να τα τονίσουμε και να χαρίσουμε στους γύρω μας λίγη από την διάθεσή μας, την αυτοπεποίθηση και τον ερωτισμό που μας προσθέτει το μακιγιάζ.